Opiskelu ja kestävyysurheilu Muoniossa

Muonio - kestävyysurheilijan paratiisi

Muonion alue on otollista monien luontoliikuntalajien harjoittelulle ja sen vuoksi olosuhteisiin onkin satsattu Muoniossa paljon. Vuosi tai kolmekin Muoniossa olisi kehittyvässä vaiheessa olevalle urheilijalle varmasti hyvä satsaus tulevaisuuteen, sen vuoksi Muonion lukio ja Ammattiopisto Lappian Muonion toimipiste tarjoavat nuorille eri lajien urheilijoille mahdollisuuden satsata lajiinsa opintojen ohella. Lukuvuosiopiskelijoille tarjotaan valmennuksen lisäksi myös ilmainen asunto opintojen ajaksi. Tässä lyhyesti, miksi hiihtäjän, ampumahiihtäjän, hiihtosuunnistajan ja suunnistajan kannattaa valita Muonio opiskelupaikkakunnakseen, sekä infoa Muonion opiskelumahdollisuuksista:

Muonion harjoitusolosuhteet hiihtäjälle ja ampumahiihtäjälle:

Muonion kunta ylläpitää noin 200km latuverkkoa joista 30km on valaistua. Oloksen ensilumen latu ampumahiihtopaikkoineen on kansainvälisestikin arvostettu harjoituskeskus vaativine latuprofiileineen ja sen lisäksi ensilumista alkaen luonnonlumille ajetaan Muonion kylältä alkaen laadukkaat ladut joista löytyy sekä leppoisampaa profiilia että esimerkiksi 15-20min nousujaksoja verryttelymatkan päästä kirkonkylältä. Muonion lukion ja ammattiopisto Lappian urheilevilla opiskelijoilla on käytössään perinteiseen hiihtäjän voimaharjoitteluun soveltuva kuntosali ja sen lisäksi kylältä löytyy kaupallinen kuntosali monipuolisine laitteineen. 

Alueella on erittäin aktiivista hiihtokilpailutoimintaa aina viikoittaisista sarjahiihdoista kansainvälisiin Oloksen tykkikisoihin ja Lapponia-hiihtoon asti.

Hiihtosuunnistajalle:

Laajan ja laadukkaan latuverkoston lisäksi Muonio on lumivarmaa seutua hiihtosuunnistuksen näkövinkkelistä. Viime vuosina on ajettu kattava hisu-urasto harjoittelua varten Muonion Kangosjärvelle ja tulevina talvina myös hiihtosuunnistuskilpailut luovat hyvät olosuhteet taitoharjoittelulle alkutalvina. Sen lisäksi hisuharjoituksia on järjestetty alueen yksityisillä kelkkaurilla joita keski- ja kevättalvella risteilee erittäin runsaasti erityisesti taajamien läheisyydessä. Hiihtosuunnistuskilpailuja lähialueella järjestetään Lapin lisäksi Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa.


Suunnistajalle:

Muonion suunnistusmaastot ovat monipuolisesti haastavia ja edustavat monilta osin perinteisen suomalaistyyppisen maaston sijaan enemmän keskieurooppalaista tyyppiä. Jyrkät rinteet, lieveuomastosokkelot, supikot, kivikkopohjaiset syheriköt sekä nopeat kankaat ovat paikoin kuin suoraan Keski-Ranskasta tai Pohjois-Italiasta. Myös avotunturit sekä lappilaiset avokalliot ovat yleisiä Muoniossa. Uusia laadukkaita karttoja alueelta valmistuu alueelta pari vuodessa ja kilpailutoiminta Lapissa on piristymään päin. Sen lisäksi Pohjois-Ruotsin sekä Norjassa Tromssan ja Altan seudun tapahtumat ovat lappilaisittain kivenheiton päässä. Lisäksi harjoittelua ajatellen esimerkiksi Ylläksen ympäristön laadukkaat kartat ovat lyhyen ajomatkan päässä. Etenkin eteläsuomalaiselle suunnistajalle vuosi Muoniossa voisi olla iso askel maastopankin kasvatuksessa.


Opiskelumahdollisuuksia Muoniossa:

Muonion lukio:

Muonion lukiossa voit yhdistää urheilemisen ja lukio-opinnot joustavasti. Urheilijan opinnot koostuvat urheilijan omasta päivittäisestä harjoittelusta sekä ohjatusta valmennuksesta, joka on sisällytetty lukion kurssitarjontaan. Urheiluopintojen kurssitarjonta jakautuu teoriaopetukseen sekä valmennettuihin käytännön harjoituksiin. 

Lisätietoja opiskelusta urheilijana Muonion lukiossa: https://www.muonio.fi/media/sivistystoimisto/opiskelu-muonion-lukiossa-urheilijana.pdf

Ammattiopisto Lappian Muonion toimipiste:

Ammattiopisto Lappian Muonion toimipisteellä voi opiskella monipuolisesti esimerkiksi luonto- ja matkailualan opintoja tai sähkö- ja rakennusalaa. Ammattiopisto Lappialla on oma urheiluakatemiatoimintansa johon Muonion toimipisteellä opiskelevista valitaan hiihtäjien lisäksi myös muiden yksilölajien urheilijoita.

Lisätietoja Lappian urheiluakatemiasta: https://www.lappia.fi/urheiluakatemia-menesty-opinnoissa-ja-urheilussa/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olostunturin keskimatka 15.7.2023

Muonion suunnistusharjoitukset 2023